Thijs Homan is emeritus hoogleraar, doctor, auteur en zelfstandig organisatieadviseur. Door zijn expertise op het gebied van verandermanagement, wordt hij wel eens de ‘Veranderfluisteraar’ genoemd. Door abstracte en ingewikkelde theorieën naar een begrijpelijk en niet ingewikkeld verhaal te transformeren, roept Thijs met zijn uitspraken soms heftige reacties op. Zijn verhalen zijn wetenschappelijk onderbouwd en zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Met zijn scherpe redeneringen weet Thijs mensen te raken. Door middel van beelden en verhalen, legt de expert op een behapbare wijze uit hoe theoretische constructen, waaronder verandermanagement, talent en persoonlijkheid in elkaar zitten. En vooral ook hoe die te relateren zijn aan de dagelijkse praktijkervaring . In deze podcast vertelt Thijs over zijn afwijkende visie op het klassieke beeld op verandermanagement. Kijk vanaf minuut 20 om meer over zijn bevindingen te weten te komen!
De ongekend talent podcast
Het klassieke beeld op strategievorming en bijbehorende veranderingen is dat men afstand neemt van de praktijk door op de hei te gaan zitten en dan probeert de grote patronen te doorzien. De deelnemers van de heisessie claimen dat ze met een objectieve werkelijkheid te maken hebben en vanuit daar de stip op de horizon bepalen. Echter, volgens Thijs verdedigen deze mensen hun machtposities en proberen ze een strategie te vinden waar iedereen redelijk mee kan leven en waar ze van denken dat ze er op kunnen scoren of dat deze niet bedreigend is voor hun afdeling. Vervolgens geeft Thijs aan dat de gekozen strategie moeizaam te managen is in de ‘lokale interacties’.
In de visie van Thijs is merendeel van de veranderingen een gevolg van verstoringen in de lokale realiteit die leiden tot improvisaties waarvan enkele beklijven en tot bredere patroonveranderingen leiden (bottom-up i.p.v. top-down).
Meer van Thijs Homan?