Interview

Paul Rinkens: “zoek de juiste energie”

“Veranderen is zo ‘5 minutes a go’, dat is mijn eerste reactie als ik denk aan veranderen. Natuurlijk heb ik in mijn hele leven veranderingen meegemaakt of ze moeten doorvoeren in mijn eigen bedrijf. Maar ik geloof niet meer in veranderen. Na al die jaren kan ik die conclusie wel trekken.

Succes is niet statisch

Wat ik geleerd heb, is dat we succes bevriezen alsof dit jouw persoonlijke waarheid is net alsof het iets van jou is. Maar de wereld verandert continu. “Successen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”, zeggen banken toch altijd? Door een succes uit het verleden in een systeem te gieten waar iedereen aan moet voldoen om dit succes te behouden, veroorzaak je vroeg of laat problemen in je bedrijf. Of het nu om de markt of om mensen gaat. Succes is niet iets statisch. Wij zijn bang om te verliezen wat we hebben en daarom denken we in systemen. Alles is gebaseerd om te behouden wat we hebben.

Zoek het juiste energieveld

Succes wordt volgens mij bepaald door energie. Mijn kracht is om gevoel en belang te vertalen naar een rendabel gebruik van een gebouw. Visie was altijd de basis van mijn hotelconcepten. Op het moment dat je het systeem leidend laat zijn, in mijn geval als je vastlegt hoe een hotel volgens standaarden georganiseerd moet worden, haal je de oorspronkelijke energie eruit. Eigenlijk de ziel van het bedrijf. Niet dat het dan slechter gaat, maar je zult de komende jaren verzanden in veranderingstrajecten. Dus als veranderen een thema is in je bedrijf, dan betekent dit dat je uit balans bent en de juiste energie kwijt bent. Je zit gewoon in een verkeerd energieveld.

Terug naar het waarom

Hoe kun je dan succesvol blijven? Mijn advies: durf jezelf de volgende vragen te stellen. Zit je in de juiste energie? Word je geleefd door een systeem? En wie heeft dat systeem dan bepaald; jij of iemand anders? Ga terug naar de basis, naar ’t echte en ‘t waarom. Herken het systeem dat je gecreëerd hebt, waarvan je denkt dat dit jou succes oplevert. Niets is minder waar. De juiste energie is de basis voor jouw succes. Groei en ontwikkeling komen met de juiste energie vanzelf, net als je omzet. Blijf jouw bedrijf of afdeling elke dag voeden met de juiste energie. Zit je vast in een systeem? Tsja, dan is het pas écht tijd om te veranderen.

Curriculum vitae

Paul Rinkens is momenteel partner en co-creator van Happy Fuel

2013 – 2017 Chief Imagination Officer bij Bridges Ventures Hotel Property

2009 – 2017 Partner bij Qbic Hotels

Menu