Interview

Joop Essing: “Ik denk dat ik het wel kan”

“Van een carrière bij DSM naar ondernemerschap: het is mijn eigen grote verandering. In 2016 begon ik een nieuw avontuur. Ik werd mede-eigenaar van VHE. Waarom? Omdat ik het gevoel had dat ik méér kon. Ik wilde kapitein worden op mijn eigen schip, en deze drijfveer was de bevestiging van mijn volgende stap. Ik had het nog nooit gedaan, maar ik dacht dat ik het wel kon. Deze drijfveer staat aan de basis van onze verandering als bedrijf.

Enthousiast ging ik er in 2016 vol in. Vier jaar later mochten we concluderen dat er een bedrijf staat dat denkt vanuit kansen, dat twee locaties heeft, dat gegroeid is van 80 naar 220 medewerkers én dat nieuwe klanten en markten heeft binnengehaald. Maar groei betekent ook veranderen. Want wat is het geval? We doen meer dan we deden, en kunnen veel meer dan we nu doen.

Gebruik je motto

Dit laatste is ook mijn motto. Je kunt meer dan wat je doet. Ik gebruikte het om eens goed naar onze strategie te kijken. Ik benaderde er ook onze medewerkers mee. Ik betrok hen bij innovaties en processen. We introduceerden lean als verbetermethode, en we daagden medewerkers uit om uit hun comfortzone te stappen. Durven te verbeteren en te experimenteren. Niet omdat het moet, maar omdat we het in ons hebben. Het proces dat ik hierboven omschreef gaat over overtuiging. We willen motiveren om iets te doen wat nog niet eerder gedaan is. Bijvoorbeeld jouw talenten ontdekken, terwijl je ze misschien nog niet eens gebruikte. Belangrijk bij dit proces is dat je mensen aan boord haalt die aansluiten bij waar jij heen wilt, en niet bij waar je nu bent. Neem talenten aan wiens ambities passen bij de jouwe, die op bepaalde terreinen meer kunnen dan jij, en die de bagage hebben die nodig is om groei en doelen te bereiken. Zorg er ook voor dat ze kunnen samenwerken met de collega’s die al aan boord zijn.

Drive

Zo komt een enorme drive op gang. Maar laat je niet misleiden. Ga niet te snel, en zorg ervoor dat medewerkers jouw tempo kunnen bijbenen. Let op het draagvermogen van je mensen en van je organisatie. Ikzelf heb namelijk de neiging om te hard voor de troepen uit te lopen en moet daarin afgeremd worden. Daarom is het ook goed om ervoor te zorgen dat je iemand naast je hebt die feedback geeft, die ook weet van afremmen. Ook dat is een talent. Snel rijden betekent weliswaar dat je rap je einddoel bereikt, maar de vraag blijft of je onderweg niets hebt gemist. Je kunt een veranderingsproces in gang zetten door iemand te vertellen wat of waarom hij iets anders moeten gaan doen. Ik kies ervoor om iemand uit te dagen om meer uit zichzelf te halen. Ik hoorde ooit een magische uitspraak. Ik ben hem nooit vergeten. Hij komt van Pippi Langkous en gaat als volgt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Wie Pippi kent van vroeger, weet dat er maar weinig was dat haar niet lukte. Kortom, creëer een avontuur, durf en ga ervoor. Wees Pippi. Dan pas krijg je écht verandering.”

Curriculum vitae

Joop Essing is momenteel Managing Director bij VHE Industrial automation BV

Top Skills: change management, process engineering, leiderschap, R&D, people and development.

2004 – 2016: Global Innovation Director, Director Business Projects, Operations Director UHPE en Manager Maintenance and Engineering – DSM

2001 – 2004: Production and start-up manager – Petlin Malaysia

Menu