Artikel

De verandering als stressveroorzaker

De komende tijd zullen banen en organisaties blijven veranderen. Een verandering, zelfs vanuit een noodgedwongen situatie, kan uw bedrijf succesvoller maken. Maar dit betekent niet dat iedereen er goed mee kan omgaan. Verandering kan stress bij uw werknemers veroorzaken. Drie op de vier werknemers hoopt dan ook op een baan zonder veranderingen.

Waarom kunnen we niet goed tegen veranderingen?

Een verandering kan aanvoelen als een gebeurtenis die zich voltrekt zonder dat u daar controle over heeft. Ook brengt het onzekerheid met zich mee en kost het energie. Vaak veranderen kan er zelfs toe leiden dat medewerkers onverschillig worden en elk perspectief verliezen.

De weg in verandering

Hoe kunt u als leidinggevende ervoor zorgen dat iedereen toch zijn weg vindt in verandering?

  • Ontwikkel de verandering samen met uw medewerkers in plaats van nieuwe plannen op uw organisatie uit te storten. Dit kan het gevoel van controleverlies en onzekerheid bij uw werknemers verminderen.
  • Deel de verandering op in kleine stappen, zodat deze niet één grote klap is. Begin bijvoorbeeld met gesprekken met uw medewerkers. Neem samen een kijkje in de toekomst en onderzoek wat dit gaat betekenen voor de dagdagelijkse taken van de medewerkers. Echt in gesprek gaan met elkaar zorgt voor verhelderende inzichten aan beide kanten.
  • Leer uw mensen om te leren. Dit zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor een toekomst vol veranderingen. Mensen houden in de regel niet van verandering maar ze hebben wel een enorm lerend vermogen.
  • Leer daarnaast uw medewerkers een alternatief te ontwikkelen en om mee te gaan in veranderingen. Leer ze geloven dat uw medewerkers in staat zijn zich te kunnen aanpassen.

Door aandacht en begrip te tonen en zelf het goede voorbeeld te geven, creëert u een positief beeld over de verandering bij uw medewerkers. Dit helpt uiteindelijk de verandering te verankeren in uw organisatie.

Menu