In de leiderschapswereld wordt vaak de nadruk gelegd op het creëren van een krachtig, onberispelijk imago. Echter, diverse onderzoeken tonen aan dat écht leiderschap niet draait om perfectie, maar om oprechtheid. Het delen van zwaktes kan juist bijdragen aan de perceptie van oprechtheid en vertrouwen. Authentieke leiders die zichzelf durven zijn, hebben een positieve invloed op hun werknemers en organisaties. In dit artikel zal Désirée Alzer de kracht van authentiek leiderschap en het delen van zwaktes verkennen, en de voordelen die het biedt voor u als leider en uw organisatie.
Het belang van authentiek leiderschap.
Leiders die hun authentieke zelf durven te tonen, creëren een omgeving waarin werknemers zich beter voelen, meer vertrouwen hebben in de organisatie, beter presteren, harder werken en ethischere beslissingen nemen. Authentiek leiderschap gaat niet alleen over het benadrukken van sterke punten, maar ook over het tonen van menselijke zwaktes. Het delen van zwaktes vergroot de waargenomen oprechtheid van leiders, wat leidt tot een betere band met werknemers en positieve resultaten voor de organisatie.
Het vermijden van zwaktes is een gemiste kans.
Leiders presenteren liever alleen hun sterke punten uit angst dat het delen van zwaktes hun imago zal schaden. Dit is een gemiste kans. Het openlijk bespreken van zwaktes maakt leiders menselijker en benadrukt hun eerlijkheid en vertrouwen, ongeacht het geslacht, de functie, of de mate van verantwoordelijkheid van de leider. Let wel: Het delen van zwaktes heeft echter alleen positieve effecten wanneer het gaat om menselijke tekortkomingen die anderen kunnen herkennen en zich mee kunnen identificeren. Het delen van ernstige tekortkomingen of misstappen kan zelfs negatief effect hebben op de perceptie van de leider.
Praktijkvoorbeeld: Een Google-executive deelt een zwakte.
Een interessant praktijkvoorbeeld illustreert de kracht van het delen van zwaktes. Een Google-executive werd gevraagd om een toespraak te geven aan potentiële werknemers, waarin hij een persoonlijke zwakte deelde. De toespraak werd opgenomen en in twee versies geëdit: één met de zwakte en één zonder. Werkprofessionals die de versie met de zwakte zagen, beoordeelden de executive als authentieker, los van hun mening over de competenties van de leider.
De rol van intentie en vrijwillige bekentenis.
Het is echter belangrijk op te merken dat alleen het tonen van zwaktes niet voldoende is om authenticiteit te creëren. Het is de vrijwillige bekentenis die de grootste impact heeft op de perceptie van oprechtheid. Medewerkers hechten veel belang aan de intenties achter het delen van zwaktes. Wanneer een leider zwaktes deelt omdat het van hen wordt verwacht of omdat ze betrapt zijn, wordt de intentie in twijfel getrokken en vermindert de waargenomen oprechtheid.
Meer weten? Lees het volledige artikel hier.
Geschreven door Désirée Alzer – managing consultant